Informatie (beknopt)

De Welsumer is een hoenderras dat omstreeks het eind 19e, begin 20e eeuw is ontstaan in het dorpje Welsum en omliggende plaatsen in Gelderland en Overijssel op de kleigronden langs de oever van de
IJssel.

 

Omtrent de voorouders van het ras bestaat geen volledige zekerheid, het is ontstaan als een kruising tussen destijds bestaande landhoenders en diverse buitenlandse rassen, waartoe waarschijnlijk Maleiers, Cochins, Brahma's, Faverolles en Dorkings behoorden.

In latere jaren werd nog gekruist met Barnevelders, Rhode Island Reds en Leghorns.
Het doel van deze kruisingen was een kip te creëren die grote donkerbruine eieren legde. Deze eieren waren erg gewild en brachten meer geld op dan de witte eieren van de Nederlandse landhoenders.
Het uiterlijk van het dier was in de beginperiode niet van belang en variëerde dan ook sterk.


Na oprichting van de "Nederlandsche Vereeniging tot Verbetering van het Welsumer hoenderras" in 1928 ging men aandacht aan het type en de kleur van het ras besteden.
Er is in de beginperiode veel verschil van mening geweest over de juiste kleur van de Welsumer, maar uiteindelijk werd gekozen voor de kleur "roodpatrijs".
Dit is een unieke kleurslag die verder bij geen enkel hoenderras voorkomt.

Hoewel de Welsumer nog steeds een ras is met een goede productie van prachtige donkerbruin gespikkelde eieren, heeft het zich na de opkomst van de moderne hybride legkippen niet als nuthoen kunnen handhaven en wordt nu in stand gehouden door liefhebbers en fokkers die het als sport- en tentoonstellingsras fokken.De Welsumerkrielen zijn eerst in Engeland ontstaan door kruising tussen Oud Engelse Vechtkrielen en Rhode Islandkrielen met te kleine Welsumers; later is het Duitse fokkers beter gelukt om met behulp van Duitse krielen, Rhode Islandkrielen en Wyandottekrielen een echte dwergvorm van de Welsumer te creëren, die behalve wat afmetingen betreft, zoveel mogelijk op zijn grote soortgenoot lijkt.
Ook de Welsumerkriel is een ras met een goede productie van, naar verhouding tot de afmeting van het dier, grote redelijk bruine eieren.

De exacte beschrijving van het uiterlijk en de kleur van de Welsumer en Welsumerkriel is opgenomen in de KLN - Standaard.De Welsumer is tevens het enige kippenras met haar eigen standbeeld

Toen de autocross-vereniging in Welsum werd opgeheven heeft men van de clubkas een beeld laten vervaardigen. Het werd de Welsumer kip, een begrip in de pluimveehouderij en de trots van Welsum. De kunstenaar Scheurs heeft ter voorbereiding een keurmeester geraadpleegd: "Het was alleraardigst om te ontdekken dat een pluimveefokker eigenlijk met hetzelfde bezig is als ik". Het beeld is te bezien voor de kerk van Welsum. 


Via de volgende link kunt u nog meer lezen over de Welsumer:
Info Welsumer

 

Door de club wordt een rasboek uitgegeven genaamd "De Welsumer".
Dit is een handleiding voor fokkers en liefhebbers van het ras.
Het bevat o.a. de geschiedenis van het ras, de beschrijving van het uiterlijk van het dier en het ei, het samenstellen van de foktoom, de opfok van kuikens en ziekteleer. Het boek kost €25 en is te koop op de clubdag en in de stand van de Welsumerclub op Dierenparade Noordshow te Assen. 


©Copyright Welsumerclub

  
 © Welsumerclub