De Welsumer Ei-Standaard


Het grote bruine ei heeft het Welsumer hoenderras zijn bekendheid gegeven. Diverse boeren rond het dorp Welsum hielden kippen die grote donkerbruine eieren legden. Uit deze rasloze kippen is de Welsumer gecreëerd en gestandaardiseerd.  
 
Het doel van de Welsumerclub is o.a. het bevorderen van een goede productie van grote donkerbruin gespikkelde eieren van onze Welsumers.
Daarom heeft de Welsumerclub gemeend een Ei-Standaard op te stellen naar Engels model om dit raskenmerk te behouden voor de toekomst.
Deze Ei-Standaard vormt een handleiding voor het beoordelen van de ingezonden collecties eieren op onze clubdagen.

Kleur: Donker roodbruine grondkleur, zo donker mogelijk.
Het pigment moet gelijkmatig verdeeld zijn over het gehele oppervlak.
Tevens dient het ei zeer intens roodbruine spikkels of vlekken te bezitten.

Vorm: Duidelijk eivormig, met een stompe punt en een bredere onderkant.
Er moet een duidelijk verschil zijn tussen de onderkant, waar de luchtkamer zich bevind, en de bovenkant.

Grootte: Tentoonstellingseieren moeten van goede grootte zijn.
Grote Welsumer eieren wegen minimaal 60g, het ideale gewicht ligt tussen de  65 en 70g.
Een Welsumerkriel ei weegt minimaal 40g met een maximum gewicht van 50g.
 
Schaalstructuur en eihuid: Mat, glad en vrij van rimpels, puistjes of porositeit.
Het eihuidje moet mooi matglanzend zijn.
Er kunnen glanzende eieren geproduceerd worden, maar het matglanzende ei heeft de voorkeur.

Algemene indruk:
Tentoonstellingseieren behoren schoon te zijn met minimale nestmarkeringen en krassen. Zij moeten de indruk wekken dat het om schone, vers gelegde eieren gaat.

 
Puntenschaal
 
Kleur:25
Vorm:20
Grootte:25
Schaalstructuur en eihuid:20
Algemene indruk:10
Totaal:100
 
Een collectie bestaat uit 6 eieren en horen in alle opzichten met elkaar overeen te komen volgens de hierboven omschreven punten.
 
 
Ernstige gebreken:
Bleke kleur.
Slechte vorm: bolvormig, smal, langwerpig, asymmetrisch.
Te klein van formaat.
Te grote en/of te zware krieleieren.
Ongelijke schaalstructuur: rimpels, kalkhoudende puistjes en andere vervormingen.
Dunne en/of poreuze schaal.
Overmatige nestmarkeringen of krassen.
Vuile of gekleurde eieren.
Dubbeldooiers (bij twijfel mag de keurmeester het ei openen)
 
 
©Copyright Welsumerclub





 
 © Welsumerclub